SafePoint banner

open source
Linux
linksINFORMATIE
- Linux

Linux is een op UNIX gebaseerd (op de ideeën, niet op de UNIX broncode) operating systeem.

De basis van Linux is in 1991 gelegd door de informatica student Linus Torvalds. Na een aantal maanden te hebben geprogrammeerd heeft hij een minimaal werkende versie op internet geplaatst, zodat andere mensen het ook konden gebruiken en eventueel konden verbeteren.

Dit verbeteren gebeurde tot verbazing van Linus op grote schaal en steeds meer mensen begonnen het Linux operating system te gebruiken en ook voor steeds meer toepassingen.

Linus is nog altijd het opperhoofd van de Linux ontwikkeling (hij bepaald welke bijgedragen code in Linux komt en welke niet), hoewel hij zich tot de Linux kernel 'beperkt'. De kernel is zeg maar de motor van een operating systeem. Door mensen die niet begrijpen hoe open source software werkt wordt vaak veronderstelt dat hij nu onzettend rijk is geworden van Linux, maar niets is minder waar. Linus heeft dit nooit voor het geld gedaan, maar zoals hij zelf zegt 'for the fun'.

Ondertussen zijn veel bedrijven ingesprongen op Linux, zoals Redhat, SuSE, Turbolinux en Mandrake. Deze bedrijven stellen een pakket samen van Linux met een grote hoeveelheid programmatuur zoals een webbrowser, webserver, een database programma en zorgen er voor dat het eenvoudig te installeren is op een computer. Deze pakketten worden ook wel distributies genoemd. Daarnaast bieden deze bedrijven support op hun distributie en aanverwante producten.

Een grote supporter van Linux is IBM. IBM richt zich vooral op de applicatie en services kant van Linux. IBM brengt op dit moment zelf geen distributie uit, maar levert een zeer uitgebreide support voor Linux op vrijwel alle hardware platformen die IBM in zijn assortiment heeft.

Het succes van Linux zit vooral in de robuustheid van het systeem en de vrijheid. Met vrijheid wordt bedoeld de mogelijkheid om een op maat systeem op te zetten, dat getuned is voor een bepaalde taak. Dit is vaak niet of beperkt mogelijk met commerciële systemen.

Send an email to SafePoint